Пламен Орешарски НИС на СДС излезе с позиция по повод провалената сделка за “Булгартабак”, в която се заявява, че освен вицепремиерът Николай Василев, политическа отговорност солидарно трябва да понесат и премиерът Симеон Сакскобургготски, и лидерът на ДПС Ахмед Доган, както и земеделският министър Мехмед Дикме.

Според НИС на СДС, спирането на сделката с политическо решение е потвърждение, че е съществувал скандален сценарий за грабеж на “Булгартабак”.

Зам.-председателят на СДС Пламен Орешарски заяви, че прекратяването на преговорите с “Табако кепитъл партнърс” не е било изненадваща новина за СДС, тъй като те в продължение на една година предупреждаваха, че сделка може да има само в резултат на политически безпринципни пазарлъци, а не като следствие на избор на стратегически инвеститор.

Според Орешарски нежеланието на Николай Василев да подаде оставка насочва отговорността към премиера Сакскобургготски.

Главният секретар на СДС Иван Иванов обяви, че ОДС настоява незабавно да бъдат предприети три неща – да бъде прекратена процедурата за приватизация на “Булгартабак”, холдингът да бъде преструктуриран и да се направи приватизация, обърната към стратегически инвеститори.