Димитър Абаджиев При проточване на решаването на кризата в Ирак има опасност да се стигне до цена 45 долара за барел петрол, което ще срине държавния ни бюджет. Това прогнозира депутатът от ОДС Асен Агов на пресконференция пред журналисти.

Икономическият анализ на синята опозоция сочи, че българите в момента плащат с 40 ст. повече за литър бензин за това, че иракската криза се проточва. За 20 дни при консумация на гориво се събират толкова милиони долари, колкото е руския дълг, заяви още Агов. Според опозицията за последните 3 седмици българите, които спестяват пари, са обеднели с 750 милиона долара.

Този анализ ще определи отношението на СДС към гласуването на втората резолюция за Ирак в СС на ООН. Димитър Абаджиев призова управляващите ясно да изразят позиция за приемането на втора резолюция, което ще бъде за бързото решаване на кризата. Фактът, че Ирак започна да унищожава ракетите си, е резултат от по-твърдия характер на действията на антитерористичната коалиция, каза още Абаджиев. Той заяви, че българският парламент трябва да бъде по-активен и да вземе решение по кризата в Ирак като цяло.

Асен Агов заяви, че изявленията на иракския посланик са емблематични за терористичния подход на Ирак в международните отношения и всяват психоза и заплаха за българските граждани.

Екатерина Михайлова подчерта, че нещата в БТА продължават да се развиват драматично. Явно повече Стоян Чешмеджиев не може да бъде начело на агенцията, каза още тя. В същото време обаче СДС смята, че това няма да реши проблема в БТА, а трябва да се приеме закон за агенцията, а дотогова да се назначи времнно управляващ БТА.

Утре СДС ще внесе в КС искане за обявяване на текстове от закона за приватизацията и следприаватизационния контрол за противоконституционно. Елиана Масева съобщи, че са събрани 56 подписа за внасянето на приетия снадално закон в КС.

Относно искането за оставката на председателя на Народното събрание Огнян Герждиков, Екатерина Михайлова съобщи, че не са събрани необходимите 80 подписи и обвини БСП и НДСВ, че подкрепят лъжата и гласуването с чужди карти.