Има ли още COVID-19 в България питат ресторантьорите в своя позиция. Председателите на две браншови организации настояват да бъдат преразгледани мерките с носенето на маски на открито от служителите им и за сядане на максимум четирима души на една маса.

Това се казва в позиция, подписана от Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България и Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

"Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски", мотивират искането си за преразглеждане на ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Неглижирането на мерките става все по-масова практика. В същото време нашите служители са задължени да носят маски, за което редовно сме проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-градусови жеги, недоволстват от бранша.

Затова молим, ако наистина в България вече няма вирус и мерките са отпаднали, да ни уведомите официално, пишат иронично ресторантьорите.

"Вече напълно безпредметно е и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано", пишат от бранша и настояват да отпадне изискването техните служители да носят маски.