Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева откри 60-ия Международен технически панаир в Пловдив, съобщи БНР.

На официалното откриване присъства и Милан Урбан – министър на промишлеността и търговията на Чешката република, която за първи път е страната партньор на изложението.

В него взимат участие общо 2 800 фирми от 43 държави.Българските компании са 1182, а чуждестранните – 1677.

Доколкото панаирът е витрина на икономиката ни, можем да кажем, че днес тя е много по-внушителна и модерна, защото бизнесът се развива в стабилна и перспективна икономическа среда, защото условията за инвестиции са много по-добри и защото страната ни извоюва мястото си на сигурен и стабилен партньор на картата на Европа, подчерта в словото си при откриването вицепремиерът Лидия Шулева.

Разглеждайки панаира, министър Шулева се качи и на новия "Мерцедес CLS", който прави световна премиера едновременно в Пловдив и Париж.

Шулева изтъкна още, че за първи път панаирът има партньор в организирането на изложението чешката република, а това е следствие от засиления интерес за сътрудничество между българските и чешките фирми.

Двустранният стокообмен от началото на годината бележи ръст от 36%, нарастват и чешките инвестиции в България.

Най-мащабни на есенния технически панаир са експозициите на Германия, Италия и Турция.
За първи път фирмите участнички са разпределени в 10 специализирани изложби в различните индустриални сектори.

В рамките на съпътстващата програма ще се проведе чешко-българско търговски и инвестиционен бизнес форум.

Специален гост в сряда, 29 септември, ще бъде чешкият режисьор Иржи Менцел, носител на филмовата награда „Оскар”. Предвидена е двучасова среща с твореца, а след това ще бъдат прожектирани неговите филми “Селце мое, централно” и “Строго охранявани влакове”.

По време на Есен 2004 ще се проведе конференция “Австрийски енергийни дни в България”, на която ще бъдат представени възможностите и насоките за бъдещо развитие на двустранното сътрудничество между водещи австрийски и български фирми, институции и организации, работещи в областта на възобновяемите енергийни източници.

В рамките на техническия панаир се провежда автомобилен салон, където ще се представят над 30 марки леки, лекотоварни и товарни автомобили.
“Мерцедес”, БМВ, “Лада”, “Мазда”, “Пежо”, “Ситроен”, “Тойота”, “Шкода” и други автомобилни компании ще направят премиери на най-новите си модели.