Съвместна акция на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" ще започне от следващата седмица, обяви днес във Варна зам.председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че във всички градове в страната ще стартира допитване до работниците на тема каква форма на протест биха избрали, за да защитят интересите си.

Акцията ще премине под мотото: "Време е да се преборим срещу страха и апатията".

На базата на това допитване на 20 септември ще започнат серия протести в цялата страна, които ще продължат до 10 октомври. През ноември ще се проведе национален протестен митинг, информира още Пламен Димитров. Той допълни, че се предвижда и 24-часова ефективна стачка в предприятията, които не са изплащали заплати на служителите си за по-дълъг период.

КНСБ ще настоява още през юли да се свика извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се вземат спешни мерки за промяна на икономическата и социална политика на правителството. Синдикатът призовава да се свика и спешен обществен и парламентарен дебат на тази тема.

Пламен Димитров обяви, че КНСБ ще настоява от 1 януари 2004 г. работната седмица да се намали на 35 часа. Другото искане на синдиката ще бъде от 1 октомври 2003 г. минималната работната заплата да стане 130 лв., а от 1 януари следващата година – 150 лв. От началото на 2004 г. КНСБ ще настоява и за 15-процентно увеличение на пенсиите в страната.