С изненада и тревога посрещнахме новината за присъдата на наказателния съд в Бенгази срещу българските граждани, задържани в Либия по така нареченото “СПИН дело”. Това се казва в становище на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Ние сме неудовлетворени от решението на съда... защото сме убедени, че няма български лекар или медицинска сестра, които да са способни с действия или бездействия да застрашат или увредят здравето или живота на деца.

Липсата на мотиви към решението не ни позволява да бъдем по-категорични в преценките си спрямо това решение, но от сега можем да заявим, че го определяме като неоснователно и необосновано, заявяват синдикалистите.

На този етап можем да кажем, че зад решението прозират политически цели и интереси. Категорично обаче възразяваме срещу опитите, чрез съдебна процедура и с цената на живота и здравето на нашите съграждани да се постигат каквито и да е било политически цели и интереси.

Очакваме от втората съдебна инстанция обективност, прецизност в преценката на доказателствата, политическа безпристрастност, служене на закона и в крайна сметка решение, чрез което българските граждани ще бъдат оправдани. За нас и с оглед на процеса те не са виновни нито за умишлено, нито за непредпазливо заразяване.

Призоваваме българските граждани, работници и служители, синдикални членове да подкрепят нашата позиция с подписка в защита на неоснователно осъдените наши съграждани.

Настояваме и очакваме от българските власти да предприемат конкретни действия, свързани с мобилизацията на всички възможни външни и вътрешни ресурси за осигуряване на обективно и безпристрастно решение от следващата съдебна инстанция, се казва още в изявлението на синдикалистите.