Двата най-големи синдиката в България КТ "Подкрепа" и КНСБ изпратиха писмо до работодателските организации, в което ги канят на лидерска среща, закрита от медиите и на неутрално место.

Предложението е валидно за датите 28 и 29 октомври или след 10 ноември.

Припомняме, вчера стана ясно, че синдикатите отказват преговорите по минималната работна заплата за 2017 година, когато държавата предлага повишаване на заплатата с 9% до 460 лева.
Работодателите също не са съгласни с такова увеличение. От Асоциацията на организациите на българските работодатели отправиха на 20 октомври съответната покана към синдикатите.

В писмото си синдикатите заявяват, че от известно време социалното партньорство и колективното договаряне са изправени пред предизвикателства.

Създалото се напрежение в партньорските отношения несъмнено генерира пречки на всички ни и не допринася за увеличаване на авторитета ни, заявяват от КНСБ и КТ "Подкрепа", като припомнят успешните резултати от сътрудничеството в социалната сфера.

В тази връзка, като лидери на двете национално представителни организации на работниците и служителите, бихме желали да Ви предложим да проведем лидерска среща, извън седалищата на организациите и без медийно присъствие.

Бихме желали да обсъдим в неформална, спокойна обстановка и напълно откровено проблемите така, както се виждат от всеки от нас и най-важното - да погледнем в бъдещето на социалното партньорство и колективното договаряне на българска почва.

Писмото е подписано от синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов.