По-скъпо брашно и олио, по-евтини яйца и захар купуваме през последната седмица. Това става ясно от седмичната справка на Министерството на земеделието.

В големите търговски вериги брашното се продава на цени от 93 ст. до 1, 07 лв. В седем области се отчита скок в цената с над 10%, като най-скъпо е в Русе, Разград, Силистра и Търговище. Средно за страната, цените на брашното в големите супермаркети са по-ниски от тези в останалата магазинна мрежа с 0,07 лв./кг, като тази разлика достига до 0,18 лв./кг в Шумен.

Най-скъпо купуват яйца в Русе и Разград. Там те се продават на цена от 33 ст. за брой. На дребно яйцата - размер М в големите супермаркети са с 0,02 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - отново с 0,05 лв./бр.

С малко се увеличава и цената на олиото, като в Ловеч и Плевен тя достига до 3,10 лв. за литър. Най-чувствително е поскъпването в Пловдив - с близо 10% за седмица.

От земеделското министерство отбелязват още, че цените на пилешкото и захарта остават без промяна като в някои области се отчита и лек спад.