Цената на въглищата ще бъде увеличена. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„През следващия регулаторен период цената на въглищата в „Мини Марица изток" ще бъде увеличена от 75 лева за тон условно гориво на 77,00 лева. Това е показателно за работата на правителството, което не се опитва да работи в мандати, а да покаже на хората перспектива и дългосрочност на своите действия", каза Стойнев на пресконференция в Стара Загора днес.

Това е второто увеличение на цената на въглищата за последните 12 месеца. През лятото на 2013 г. цената бе увеличена от 71,5 лева на 75 лева. Тази мярка ще доведе до допълнително финансово стабилизиране на мините.

Благодарение на предприетите от нас законодателни промени в сектор Енергетика, през месец октомври миньорите от „Мини Марица изток" ЕАД добиха рекорден добив на въглища от 3 512 хил. тона", заяви Стойнев.

Той посочи още, че в момента в предприятието се работи на четири смени и всички заплати и социални плащания са изплатени на 100 %.

По думите му през декември в дружеството е реализиран най-високият месечен добив в историята на държавните мини през последните 20 години.

В трите рудника на „Мини Марица Изток" работят над 7000 души.

Според икономическия министър след предприетите от правителството спешни мерки за стабилизиране на енергетиката, секторът е готов за нови инвестиции.

"Българската енергетика не е за продан, тя трябва да се развива. Само чрез нови инвестиции ние можем да върнем тази енергетика, за която мечтаем", каза той и обяви, че само за периода 1 януари - 9 май 2014 г. производството на ел. енергия в страната се е увеличило с 9,83 % спрямо същия период на 2013 г.

Относно проекта „Южен поток" Стойнев бе категоричен, че за правителството той е приоритетен и необходим за България.

„За нас „Южен поток" означава сигурност на енергийните доставки, разкриване на 5 000 работни места и растеж на българската икономика. Желанието ми е да видя единен парламент по въпросите от национално значение", заяви министърът на икономиката и енергетиката.