За втора поредна година и БЪлгария се присъединява към инициативата на Европейската комисия по околната среда за Ден без автомобили. От 10.00 ч до 16.00 ч движението на автомобили в централната част на столицата и големите градове ще бъде спряно и ще бъде осъществен мониторинг на качеството на атмосферния въздух и шума в тези райони.

Обаче въпреки забраната за движение на автомобили до 16 часа по централните булеварди, броят на преминаващите коли по бул. “Васил Левски” бе същият както във всички други почивни дни. Ограничението не се отнася за обществените транспортни средства и те се движат по обичайния график и маршрут.

Пред Народното събрание министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова и министърът на младежта и спорта Васил Иванов дадоха старт на крос за хора с физически увреждания и деца с велосипеди, който ще финишира в Борисовата градина.

Министър Арсенова заяви, че се надява все повече хора да приемат идеята за ден без автомобили и да дадат своя принос, за да живеем в по-чиста околона среда.

В 15 района на страната ще се направи измерване на качеството на атмосферния въздух.

В София подвижната станция за замерване на замърсителите, е разположена на площад “Св Неделя”. Отчетеното ниво на шума е 53.7 децибела при норма 60. Направените замервания на шума на 19 септември при интензивен трафик на движение са показали превишение на нормата с 14 децибела. Стойността на азотния двуокис около 11 часа е била 55 микрограма за кубичен метър при норма 270. Измереното съдържание на прах в атмосферния въздух е 32 микрограма за кубичен метър при норма 75.

По повод Деня без автомобили се организират и състезания по тенис на маса, петанка и демонстративни състезания по тенис на корт в Спортния комплекс на ЕООД ”Спортна София” в Борисовата градина /срещу централния вход на стадион “Българска армия”/.

Министър Арсенова и министър Иванов откриха началото и на Младежко колоездачно състезание около Храм-паметника ”Ал. Невски”.

Малко по-късно пред Народното събрание стартира и 53-тата Международна колоездачна обиколка на България под патронажа на председателя на Народното събрание г-н Огнян Герджиков.

Министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова и министъра на младежта и спорта Васил Иванов ще поздравят участниците в състезанието. На малката сцена в Борисовата градина се провежда хепънинг и конкурс за най-добра рисунка на асфалт. За всички участници са организирани занимателни игри, викторини и конкурси,а за най–добре представилите се деца има награди.

Пред Паметника на съветската армия се провежда Скейтборд хепънинг, организиран от МОСВ, ММС и Българска скейтборд федерация по повод Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили. Младежите ще се включат в демонстрации със скейтбордове, ролери и BMX.