При обиските в бизнес сграда в Пловдив в четвъртък вечерта спецагентите са разбили печатница за фалшиви документи, стана ясно от информация на полицията.

В Пловдив са арестувани 48-годишният Иван Богоев и 28-годишна жена при разкриването на печатница за фалшификати. Мъжът вече е излежавал присъда за изготвяне на фалшиви документи.

Освен документи за самоличност, са намерени визи за държави от ЕС, шофьорски книжки и дипломи за завършено образование. На някои от откритите фалшификати имената са арабски.

Печатницата с пълно оборудване се е намирала в наето под наем помещение на две нива на ул. "Розова долина". Пред БНР началникът на отдел "Криминална полиция" комисар Николай Кирков обясни, че са намерили доста лични данни в изнесената документация.

"Намерили сме тефтери, в които има доста лични данни, снимки на лица, за които вероятно е трябвало да се изготвят документи, или може би вече са изготвени такива, флашки, в които има информация. Каква е тя - тепърва ще се правят необходимите експертизи. Цялото оборудване беше в работещ режим", каза полицаят.

Комисар Кирков допълни, че на този етап от разследването няма данни част от документите да са били предназначени за бежанци, преминаващи през България за страни от ЕС, но не се изключва и тази възможност:

Да ви кажа, ежедневно много често са уведомленията от страни на ЕС, при които се задържат лица с неистински документи. Това не са български граждани, това са граждани на трети страни, които сдобивайки се с български документ, имат едно безпрепятствено пребиваване, пътуване в цяла Европа, така че нашите документи са изключително търсени.

Предполага се, че цената само на един от откритите фалшиви документи е надхвърляла 300 лева. Арестуваният Иван Богоев е бил освободен през 2010 година предсрочно от софийския затвор, където е излежавал присъда от 13 години лишаване от свобода, заяви районният прокурор Гергана Мутафова:

И очевидно, според повдигнатите му обвинения днес от Районната прокуратура в Пловдив, продължава да се занимава с този бизнес.

В понеделник прокуратурата ще поиска от съда на Богоев и помощничката му да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".