Явор Джиджев, председател на ССИ

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) оповести своето оттегляне от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Причините за напускането на НСТС от страна на ССИ са крайно основателни, коментират от съюза в съобщене до медиите.

Според тях правителствената политика не само съсипва икономиката, особено малките и средните предприятия. С действията си правителството създаде непоносима обстановка на полицейщина и злоупотреба с власт, се казва още в писмото.

От ССИ са категорични, че правителството унищожава конкурентната среда в България, като един от основните фактори за това са действията на ръководството на Министерството на вътрешните работи (МВР), което създава огромен пазар на търговски тайни и поверителна бизнес-информация.

Според съюза харчейки по сто милиона лева годишно за подслушване на телефонните разговори на българските граждани, правителството и МВР са превърнали страната в постоянен „Биг Брадър", в който конституционно закрепеното право на тайна на кореспонденцията не се зачита.

От ССИ са убедени също така, че процесът на приватизация на националната сигурност в България продължава. Облагодетелствани частни лица и корпорации не спират да се възползват от нерегламентирани услуги, оказвани от органите на съответните ведомства, отговарящи за опазването на същата тази национална сигурност.

В днешния информационен век, подобно поведение на изпълнителната власт не просто деформира конкурентната среда, а направо убива конкуренцията, заявява съюзът.

Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) също така констатира с крайно неодобрение продължаващото бездействие на правителството по отношение на създалата се обстановка на фактически картел в банковия сектор и кредитното дело.

Въпреки взетото от НСТС решение, с което формално се създава експертна работна група по проблемите на достъпа на малките, средните и микро-предприятията до финансиране, до този момент не са предприети абсолютно никакви действия за свикването й и дори за конституирането й.

ССИ отказва да продължава да служи за параван на подобна престъпна практика и с присъствието си в НСТС да легитимира днешното правителство като участник в някакъв социален диалог и в някакво тристранно сътрудничество, се казва в заключение.