Явор Джиджев е новият председател на Управителния съвет на Съюза за стопанска инициатива.

Той бе избран на Общо събрание на ССИ, след като предишният шеф на съюза Теодор Дечев подаде оставка поради влизането му в политиката.
Припомняме, Дечев обяви, че ще оглави новата социалдемократическа партия „Свободен народ”, а днес бе избран и за за почетен председател на ССИ.

Изпълнителен директор на съюза остава Алексей Петров, като от ССИ уточниха, че той не е на изборна длъжност и новият председател Джиджев ще реши дали да го остави, или ще назначи нов Изпълнителен директор.

На събранието е бил анализиран периода в дейността на Съюза от 2007 до 2012 г., състоянието на малките и средните предприятия в страната и политиката на правителството в сферата на социалния диалог.

Взето е решение за продължаване на работата на Съюза за намаляване на лихвените нива по кредитиране, давани от търговските банки. ССИ ще продължи борбата си срещу държавната пропаганда, водеща до ограбване на държавния бюджет – над 2 милиарда годишно и ССИ ще работи за законодателно уреждане на кооперативното кредитиране, популярните банки и взаимоспомагателните каси.

Общото събрание упълномощи ръководството на Съюза да започне създаване на финансови инструменти в подкрепа на малките, средни и микропредприятия. ССИ осъжда политиката на правителството в сферата на социалния диалог, оценявайки я като ликвидаторска и противоречаща на елементарната логика на индустриалните отношения.