Съюзът за стопанска инициатива остава остро критичен към правителството. ССИ от вчера е с нов председател - Явор Джиджев.

Общото събрание на ССИ избра професор Нансен Бехар за почетен председател на Консултативния съвет към ССИ.

Досегашният председател на ССИ Теодор Дечев подаде оставка заради включването му в политическия живот като председател на Инициативния комитет за учредяване на "Свободен народ", нова опозиционна социалдемократическа партия.

Общото събрание на ССИ избра Дечев за почетен председател на съюза.

Явор Джиджев е категоричен, че е необходим Закон за кооперативните банки и взаимоспомагателните каси. Според него у нас трябва да има кооперативна банка. По думите на Джиджев, ако у нас имало добре укрепнали кооперативни банки, както в много страни от ЕС, лихвите щели да са по-ниски.

Кооперативните банки са този буфер, който може да противостои на търговските банки, смята новият председател на ССИ.

ССИ ще се бори срещу смазването на малкия и среден бизнес. Страхувам се, че е създаден един картел в банковата система, смята главният секретар на ССИ Стелиян Стойчев.  Държавата и бизнесът могат да създадат някои механизми за преодоляване на този картел, подчерта той.

ССИ създава и кариерни центрове за връзка между бизнеса и младите. Младежката безработица у нас остава особен бич, подчерта Стелиян Стойчев.

И новият председател ще защитава интересите на малките и средни микропредприятия. Общото събрание на ССИ оценява политиката на правителството на Бойко Борисов като разрушителна за малките предприятия.

Съюзът ще продължи да настоява за държавна намеса на кредитния пазар, чрез Българската банка за развитие и други възможни инструменти. ССИ ще продължи да се противопоставя на контрабандата в страната, загубите от която са над 2 милиарда лева.

Заради промените в Кодекса на труда, които елиминираха част от социалните партньори от участие в НСТС, от съюза се заканват да "изненадат неприятно министър-председателя и неговите клакьори" и да изпълнят критериите за представителност.