Граница Колона от повече от 40 ТИР-а и много товарни автомобили чакат на митница “Ормениум” на българо-гръцката граница, заради стачката на гръцките агрономи и ветеринарни лекари, която започна на 16 септември.

Атинската информационна агенция АНА съобщава, че съществува риск да се развалят пренасяните от тях големи количества нетрайни продукти, поради отсъствието на специалисти, които да ги проверяват.

Същевременно, близо 200 камиона са били върнати на българска територия, заради стачката и в момента чакат да бъдат допуснати в Гърция, се казва в информацията.

На КПП - Ново село товарите за Гърция и пристигащите оттам се обработват своевременно и няма струпване на автомобили. Колона от спрели камиони с дървесина и други стоки от растителен и животински произход, които подлежат на задължителен контрол, е възможно да има в зоната между двата гранични пункта, съобщиха служители от митница "Свиленград".

Стачката е прекъснала почти целия внос и износ на пресни плодове, зеленчуци, месни и други продукти от животински произход, посочва АНА. Заради недостатъчния внос на суровини, много гръцки предприятия срещат проблеми с производството.