Магазинната мрежа преди Великден ще бъде залята с внос на старо замразено агнешко месо. За това алармират от Асоциацията на овцевъдите в България, цитирани от БНТ.

Пловдивски животновъди са категорични, че родното агнешко месо няма аналог по своите вкусови качества, за разлика от чуждото. То обаче пристигало у нас на по-ниски цени. Родните овцевъди смятат, че причината се крие в по-високите субсидии, които получават колегите им в другите страни-производителки.

Председателят на Асоциацията на овцевъдите в България Бисер Чилингиров предупреждава, че се чакат ТИР-ове със замразено старо агнешко от трети страни. Той призова за затягане на контрола във връзка с предстоящите празници. Чилингиров обясни, че част от стоката влиза у нас без документи. Обикновено първият ТИР бил с документи, но след него влизат още два-три камиона без документи.

По думите на Чилингиров, пазарите в Македония и Румъния са залети с евтино агнешко собствено производство. Тяхното месо обаче било с по-лошо качество от нашето.