Ники Василев На специална пресконференция в Министерски съвет ще бъде обявено началото на мащабен проект на стойност 6.6 млн. евро по програма ФАР за развитие на българския културен туризъм. 5 млн. евро са предоставени по програмата ФАР, а 1.6 млн. евро са съфинансирани от националния бюджет, съобщи Дирекция “Информация и връзки с обществеността” на кабинета.

На пресконференцията ще присъстват вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас посланик Димитрис Куркулас, заместник-министрите на икономиката София Касидова и Димитър Хаджиниколов, заместник-министърът на финансите Любомир Дацов и заместник-министърът на културата Бисера Йосифова.

По проекта ще се финансират дейности като разработването и макетирането на туристически продукти, както и дейности, свързани с подобряването на инфраструктура и/или реставрирането на културно-исторически паметници.

На спечелилите конкурса ща се раздадат грантове на стойност от 70 000 евро до 350 000 евро за финансиране на тяхната дейност.

Проектът "Развитие на българския културен туризъм" е одобрен за финансиране в рамките на програма ФАР на Европейския съюз. Целта му е да се повиши качеството и пазарната стойност на българските културно-туристически продукти. Количествената цел е 15% нарастване на приходите в сферата на туризма до 31 декември 2004 г. Стратегическите цели, които проектът си поставя, са насочени към по-пълно използване на културно-туристическото наследство в страната и развитие на културен и селски туризъм в нови области.

Основната цел на програмата ФАР е да се подобри качеството на туристическия продукт - особено във сферата на културния туризъм, за да се увеличи приносa на сектора във формирането на БВП и да се създаде източник на доходи в определени региони.