До седмица Европейската банка за възстановяване и развитие ще представи своята нова стратегия за България, която ще обсъди с българското правителство. Очакват се инвестиции в размер на 360 млн. евро през тази година. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев при завръщането си от работно посещение в Португалия и Великобритания.

Представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие проявяват интерес от инвестиции в областта на енергетиката, в общинския сектор и общинската инфраструктура. Николай Василев е поставил въпроса за инвестиции в областта на туризма. До края на лятото вицепремиерът ще представи в Министерския съвет доклада за конкурентноспособността на българската икономика, който ще бъде изпратен и на Европейската комисия.

На срещата в Португалия е търсен опита на бизнеса там в развитието на голф-отрасъла. България има сериозна преспектива да развива този вид бизнес, както и да стане голф-център на Балканите, смята министърът на икономиката. За целта вече е назаначен служител в Министерството на икономиката, който да се занимава с тази нова за страната ни дейност. Португалия само за този сезон е посетена от 300 хил. туристи заради голфа, подчерта Василев.

От страна на Великобритания се забелязва нова вълна на интерес към недвижимите имоти и хотелиерството, съобщи още вицепремерът Василев.