БатковАдвокат Тодор Батков пред Дарик Радио

В-с – Това политическо убийство ли е, защото един човек силно близък с правителството е убит, удар по царя ли е това?

Отг – Царят, нека не звучи иронично, показа, че стои над тези неща. А и реакцията му, доколкото видях по телевизията, не се различаваше много от реакциите му по всички въпроси, на които сме свидетели вече две години, т.е. липса на реакция. По никакъв начин не може да се разбере какво мисли, какво чувства. Просто показването на емоция е нещо чуждо на неговата натура. Не мисля, че е удар срещу царя.
Аз пак повтарям, че моето дълбоко убеждение е, че корените на това престъпление са конфликтни икономически интереси, и то по нещо, което предстои, а предстоят в България големите неща. Предстоят в енергетиката ТЕЦ-овете, предстоят електроразпределитените дружества, предстои “Булгаргаз” и предстои нефтопровода Бургас – Александруполис, който е един проект, фокусиращ в себе си най-различни интереси, а определено Илия искаше да участва в тази игра.

В-с – Даваха ли му?

Отг. – Напоследък му даваха. Той напоследък взе преднина.

В-с – С кого беше в конфликт в тази игра?

Отг. – С други интереси.

В-с – Вярно ли е, че Илия Павлов е казал на Андрей Луканов “Аз карам влака!”

Отг. – Така пише в протокола за разпит. Трябва да се знае, че Илия беше космополитна личност, особено напоследък. За мен той винаги е бил олицетворение за примера, за израстването на умните и успешни хора по време на прехода. Момче от улицата, буквално казано, достигна до такива върхове. За жалост българската мечта завърши по такъв трагичен начин. Това е много тежко за нас, хората от неговото поколение.

В-с – С какво ще го запомните?

Отг – С голямото му сърце и с хватката му, с която правеше бизнес. Там просто прошка нямаше и милост нямаше в добрия смисъл на думата.

В-с – Кой е следващият според вас?

Отг – Hе мисля, че има следващ. По-космополитна личност като него в нашия бизнес няма изявена, който да управлява свои пари, а да не е представител на този и на онзи. И мисля, че ако наистина има такъв план - да се направи посегателство на икономическия суверинитет на България, той успява засега.