Булгартабак холдинг Двама от кандидат-купучаите за “Булгартабак” ще продължат участието си в процедурата за приватизация на холдинга. Това са “Табако холдинг” и “Росбулгартабак”, съобщава в своя информация “Дарик Радио”.

Агенцията за приватизация е поискала само от двама от кандидат-купувачите да потвърдят валидността на офертите си и да удължат срока им. В процедурата за продажбата на българския холдинг участваха общо четири дружества. Останалите две са “Табако кепитъл партнерс” и “Мататабак”.

Валидността на офертите на кандидати изтича на 19 януари. След тази дата трябва да има потвърждения, че предложенията остават валидни. “Табако кепитъл партнерс” не е получил уведомително писмо от АП, защото според първоначалния прочит на решението на ВАС, те нямат право да участват в процедурата. Дружеството бе избрано като купувач на 80 на сто от “Булгартабак”, но в края на миналата година ВАС отхвърли това решение на агенцията.

“Метатабак” нямат право да участват в процедурата, тъй като в първоначалния срок не са били спазили условия да обяснят допълните си мотиви за приватизация.

“Дойче банк”-Лондон все още не е получила мотивите на Агенцията за приватизация, с които консорциумът между “Табако кепитал партнерс” и “Клар инис” са отстранени от процедурата за раздържавяването на “Булгартабак”.

Това заяви за Дарик радио Доминик Редфърнд от финансовата институция. Чак след като от банката се запознаят с мотивите на агенцията, “Дойче банк ще предприеме съответните мерки.

Приватизационни сделки трябва да има, и то при най-добрия за държавата начин. Така вицепремиерът Николай Василев коментира изпратените от Агенцията за приватизация писма само двама от кандидатите за “Булгартабак”.

Според него каквато и да е ситуацията, тя тепърва трябва да бъде анализирана.