Пернишката "Топлофикация" иска отсрочка от една година за обявеното прекратяване на изкупуването на произведения ток. В противен случай дружеството трябва да спре работа. Това съобщи пред БТА изпълнителният директор на "Топлофикация" Стефан Йорданов.

Процесът е верижен и ще доведе до прекратяване на работата и в "Мини Открит въгледобив", поясни Йорданов. Въгледобивното дружество е основен доставчик на въглища на ТЕЦ "Република".

Осемдесет процента от приходите на топлофикационното предприятие се формират от продажбата на електричество, обясни още Йорданов. По думите му това налага "Топлофикация" да излезе на свободния пазар на електроенергия, но за целта е необходим лиценз, което според него е изключително бавна процедура.

Пернишката "Топлофикация" има приблизително 20 000 абонати, ползвателите реално са около 60 000, отчитат от предприятието. Ако топлоснабдителното дружество прекрати работа, на улицата излизат 800 човека от мината и 450 от "Топлофикация". Ще бъде спряно парното и топлата вода и на обществените сгради, детски градини, болници, училища и др.

Повечето топлоцентрали в страната не са собственост на българи, но държавата в случая удря само родните предприятия, огорчено сподели Йорданов.

В Перник започва подписка в защита на местната "Топлофикация". Миньорите обявиха готовност за стачни действия.