Пускат движението по моста над бул. „Ломско шосе” до края на деня, а на 14 септември ще бъде открит целият втори участък от Западната дъга.

Това стана ясно по време на инспектирането на напредъка при изграждането на втория участък от Западната дъга на Околовръстния път на София. Проверката извършиха лично регионалният министър Лиляна Павлова и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

5,5-километровата отсечка започва от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Строителните работи на едни от най-натоварените през лятото участъци от Софийски околовръстен път се извършват без отбиване на движението, тъй като пътят е единствената връзка със съседните с. Мрамор, гр. Костинброд и др.

Към днешна дата Павлова отчете 95 % физическо изпълнение на трасето. Тя обяви, че участъкът ще бъде пуснат в експлоатация на 14 септември, какъвто е ангажиментът на изпълнителя пред премиера Бойко Борисов.

Лиляна Павлова припомни, че срокът за пускането първоначално е бил 1 октомври, но при една от проверките премиерът Бойко Борисов е помолил за ускорение на работата и действително изпълнителят е направил всичко възможно така че движението да бъде пуснато още на 14 септември.

Още днес движението над „Ломско шосе” ще бъде пуснато частично в едната лента, за да може строителите да продължат работа. Според Павлова обаче това ще облекчи трафика по Околовръстното и Западната дъга и ще доведе до по-лесно включване към Северната скоростна тангента.

102 млн. лева с ДДС е стойността на договора, подчерта Павлова.

От своя страна инж. Лазар Лазаров обяви, че са решени проблемите, свързани със село Мрамор. Тези дни заедно с министър Павлова са били при кмета Йорданка Фандъкова, където е присъствал и районният кмет, за да обсъдят вариантите. Към настоящия момент всички претенции на живущите в този участък са удовлетворени, т.е. имат достъп до Околовръстния път, увери Лазаров.

Припомняме, че преди време жители на софийското село Мрамор се оплакаха, че не могат да се ориентират в новата организация на движение заради строителството на Западната дъга на Околовръстното шосе.

По думите на Лазаров на съоръжението, което минава над Околовръстното, което свързва село Мрамор със София, няма връзки. Хората обаче имат връзка в участъка на автомагистрала „Калотина”, подчерта той.