По повод на подготвяните от правителството промени в начина на осигуряване на държавните служители и ограниченията за ползване на платен годишен отпуск, в позиция до премиера и правителството председателят на КТ Подкрепа Константин Тренчев заявява, че намеренията представляват погазване на основни трудови права.

„Като президент на КТ „Подкрепа" с разбиране се отнасям към тежката и трудна ситуация, пред която е изправено правителството на ГЕРБ. Необходимите икономии във всички сфери, породени от икономическата криза, и желанието за по-висока ефективност на публичните финанси в условията на запазване на данъчната тежест и равнището на осигурителните вноски е огромно предизвикателство пред страната, вкл. пред българските работници и служители", посочва Константин Тренчев и подчертава, че вече са направени редица компромиси от всички страни.

Той посочва още, че измененията в Кодекса на труда и Закона за държавния служител не са били част от обсъжданите антикризисни мерки между правителството, бизнеса и синдикатите.

Припомняме, структурите на синдикатите в държавната администрация към КТ "Подкрепа" обявявиха вече стачна готовност.
                          Още...

„Също така е факт, че по повод на предложените изменения в Кодекса за социално осигуряване, касаещи „болничните", не беше постигнат консенсус именно поради горепосочените причини, и те се появиха като 60-та мярка по инициатива на правителството", се казва в писмото.

Според Тренчев, внесените за обсъждане изменения и допълнения на двата Кодекса в частта им за платения годишен отпуск и обезщетенията при временна нетрудоспособност са сред мерките, които целят решаването на временни финансови проблеми по начин, който влиза в противоречие с фундаментални трудови и осигурителни права на българските работници и служители.

„Бих искал да обърна внимание, че по повод на предложените изменения ще ангажирам всички законови възможности КТ „Подкрепа" да реагира на денонсирането на права, закрепени с Конституцията и сегашните закони на страната, ратифицирани Конвенции на МОТ и в последна сметка в разрез с Европейското законодателство. Очаквам и от Вас да упражните цялото си разбиране и влияние, което подхожда на правителство, ориентирано към европейско развитие на България!", завършва писмото си Константин Тренчев