Учени от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малаков" в Садово са разработили три нови сорта български сусам. За успеха се похвали по време на дискусията „Проблеми при производството и реализацията на селскостопанска продукция" един от създателите гл. ас. д-р Светослав Стаматов, цитиран от БТА.

Дискусията се проведе в рамките на изложбата „Агра" в Пловдивския панаир.

Очаква се наесен трите сорта „Валя", „Невена" и „Аида" да получат регистрация от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Уникалното на тези сортове е, че могат да се отглеждат механизирано. По този начин добивите вместо 20-30 кг/дка при ръчно прибиране, достигат 150 кг от декар, обясни д-р Стаматов.

Нашата страна до момента има само един сорт сусам - „Виктория". Той обаче има много недостатъци.

В момента има не повече от 10 000 декара сусам в Хасковско, Благоевградско и Ивайловградско. Преди обаче оглеждането на тази култура е било традиционен поминък.

От своя страна директорът на института в Садово доц. д-р Тенчо Чолаков обясни, че има договореност със столична компания, която да откупи технологията за механизирано отглеждане на сусам и семена за засяване на 150 декара, за да отглежда и продава семе на заинтересовани.

По време на дискусията стана ясно, че има запитвания от Гърция, Румъния и Молдова.

Институтът по растителни генетични ресурси е отличен за иновативна технология за механизирано отглеждане на сусам.