Пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен, като в почти всички области цените както на едро, така и на дребно, се запазват на нивата от предходната седмица.

В преобладаваща част от областните центрове цените на едро на цялото агне са без промяна спрямо предходната седмица и се движат в диапазона от 11,05 лв./кг до 13,45 лв./кг. Отново във Варна е регистрирана най-ниската цена за седмицата, а в Благоевград - най-високата.

Единствено във Варна цената на едро бележи изменение спрямо предходния период - понижение с 3,7%. В резултат е налице незначително намаление на средната цена на едро на цяло агне за страната в сравнение с предходната седмица (с 0,3%) до 12,32 лв./кг.

Цените на дребно на цялото агне в областите, където е налице предлагане на продукта, остават без промяна спрямо предходната седмица. В големите търговски вериги (ГТВ) ценовите продължават да варират от 13,00 лв./кг (Габрово и Ловеч) до 14,59 лв./кг (Перник). Средно за страната, цената на едро в ГТВ се запазва на нивото от предходната седмица - 13,44 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) предлагането на цяло агне се задържа в ценовия интервал от 11,00 лв./кг (Бургас) до 14,20 лв./кг (Велико Търново). Средната цена на дребно на цяло агне за изминалата седмица също остава непроменена - 13,35 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на цяло агне в ГТВ е незначително по-висока спрямо тази в ДТО - с 0,09 лв./кг или 0,7%.

През анализирания период най-голяма разлика между цената на едро и цената на дребно на цяло агне за двата вида търговски обекти е отчетена в Габрово (1,25 лв./кг за ГТВ и 2,15 лв./кг за ДТО), а най-малка - в Ловеч (0,65 лв./кг за ГТВ и 1,80 лв./кг за ДТО). Отново в ДТО в Бургас цената на дребно на цяло агне е по-ниска от цената на едро с 1,10 лв./кг.

Предлагането на едро на агнешки бут през изминалата седмица се запазва в ценовия диапазон от 11,65 лв./кг (Кърджали) до 13,75 лв./кг (Плевен). При липса на седмични изменения по области, средната цена на едро на агнешкия бут за страната остава на нивото от предходната седмица - 12,84 лв./кг.

Търговията с агнешки бут на дребно също остава спокойна, като само в една област се отчита промяна на цената в ГТВ.

В ГТВ агнешкият бут се продава най-евтино отново във Варна - 11,74 лв./кг. На най-висока цена този вид разфасовка се предлага в търговските вериги в Плевен - 14,55 лв./кг. Единствено във Варна е налице покачване на цената на дребно в ГТВ спрямо предходната седмица - с 6,8%. Поради това средната цена на дребно на агнешки бут в ГТВ за страната отбелязва леко повишение с 0,7% спрямо предходната седмица до 13,45 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на агнешкия бут продължават да се движат в широкия диапазон от 9,50 лв./кг (София) до 15,10 лв./кг (Ловеч и Плевен). Регистрираната средна цена на дребно на агнешкия бут за страната бележи незначително понижение (с 0,3%) спрямо предходния период, тъй като през тази седмица не е отчетено предлагане на продукта в област Пазарджик.

Средната цена на дребно на агнешкия бут за страната в ДТО е незначително по-ниска спрямо тази в ГТВ - с 0,13 лв./кг или с около 1%.

Средно за страната, цените на дребно на агнешкия бут в ДТО са с 0,48 лв./кг по-високи от тези на едро, а тези в ГТВ - с 0,61 лв./кг.

Предлагането на едро на агнешката плешка се запазва в ценовия диапазон от 11,65 лв./кг (Кърджали) до 13,30 лв./кг (Велико Търново и Плевен). Във всички области, където е отчетено предлагане тази седмица, цените остават на нивата от предходния период, поради което и средната за страната цена на едро на агнешката плешка се задържа на ниво от 12,64 лв./кг.

В големите търговски вериги цените на дребно на продукта варират в границите от 11,74 лв./кг (Варна) до 14,30 лв./кг (Ловеч). Единствено в област Варна се отчита седмично изменение на цената на агнешката плешка - покачване с 6,8%. В резултат, средната цена на дребно на този вид разфасовка в ГТВ бележи несъществено повишение с 0,6% спрямо предходния период, до 13,20 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) агнешката плешка отново се предлага най-евтино в София - 8,50 лв./кг, а най-скъпо в Ловеч - 14,80 лв./кг, като в почти всички области цените остават без промяна. Единствено в ДТО в София, където и без това се наблюдават най-ниските цени, се отчита седмично поевтиняване на продукта (с 5,6%). Средно за страната, цената на дребно на продукта в тези търговски обекти бележи незначително понижение с 0,5% спрямо предходната седмица до 12,88 лв./кг.

Средно за страната, цената на дребно на агнешката плешка в големите търговски вериги е по-висока от тази в по-малките магазини с 0,32 лв./кг или с 2,4%.

Цените на дребно на агнешката плешка в ДТО са средно с 0,24 лв./кг по-ниски от тези на едро, а в ГТВ - с 0,56 лв./кг.

През изтеклата седмица най-висок марж между цената на едро и дребно на агнешка плешка е отчетен в ГТВ в Габрово и Ловеч (1,05 лв./кг), а при ДТО - в Ловеч (1,55 лв./кг) и Велико Търново (1,30 лв./кг).