Цените на петрола в сряда продължават да се понижават след солидния им срив от 7 на сто във вторник.

Днес сутринта януарските фючърси за сорта на лондонската борса ICE Futures се търгуват на ниво $65,31 за барел, което и с $0,16 (0,24%) по малко от затварянето на сесията вчера. Във вторник цената на тези контракти се понижи с $4,65 (6,63%) - до $65,47 за барел. Спадът в цената на Brent от октомврийския му пик е 24%, което говори за солиден понизителен "мечи" тренд на пазара.

Стойността на американския еталон WTI с доставка през декември на във вторник спадна с $4,24 (7,07%) - до $55,69 за барел, показвайки максимална отрицателна динамика от три години насам. Днес сутринта цената на този сорт на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижи с още на $0,25 - до $55,44 за барел.

Пиковите стойности на суровината от последните месеци бяха основно свързани със санкциите на САЩ срещу Иран и вероятния недостиг на предлагането на световния пазар. Но от действието на санкциите бяха извадени 8 страни, големи потребители на петрол, Иран продължава да добива и търгува със суровината.

В същото време най-големите производители като Саудитска Арабия, Русия и САЩ увеличиха добива си. Появиха се признаци за забавяне на световната и китайската икономика. Всичко това закономерно обърна посоката на петролните цени.