Цените на горивата тръгнаха надолу, съобщава Нова телевизия.  За последните две денонощия литър дизел и литър от най-масовия бензин поевтиняха съответно с три и с две стотинки. Така в момента на бензиностанциите можем да заредим дизел за 2,32 лева и бензин А95 за 2,30 лева за литър.

Ако отиването и връщането до морето ни е около 800 километра, а колата ни харчи средно 8 литра на 100, пътят до морето ще ни излезе със 1,28 лева по-евтино.

Цените са прекалено високи и когато паднат въобще не прави впечатление", коментира Димитър Вокев. Бисер Кушев също не смята, че промяната в цените ще бъде осезаема. „Не пътувам толкова много, за да има някакъв ефект", коментира той.  „Ако разликата е пет стотинки на литър, едва ли нещо ще окаже страхотно влияние", смята Атанас Атанасов.

И все пак, лекото поевтиняване е нетипично за летния сезон, когато се пътува повече. Според хора от бранша, конкретна причина за това няма.

„Всички зависи от моментната конюнктура на пазара. Може да има покачване през следващите 15 дни, може и да се задържат на това ниво, зависи от търсенето и  предлагането", коментира Георги Деянов, изпълнителен директор на верига бензиностанции. „ В крайна сметка, ако има повече предлагане, нормално е цените да падат, ако предлагането се свие, се качват", добави той.

Влияние на пазара може да окаже сключената в началото на седмицата сделка по ядрената програма на Иран, благодарение на която отпаднаха ограниченията за търговия с петрол и газ. Веднага след това цените на световните пазари тръгнаха надолу. Според експерти обаче още е рано да се каже, кога и как световната петролна политика, ще се отрази на нашия джоб в бензиностанцията.