Цените на повечето основни хранителни стоки се стабилизират. Това отчитат експертите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Стабилизирането се дължи на трайния спад на цената на яйцата и сезонните колебания, характерни за плодовете и зеленчуците.

За май от комисията отчитат спад от 5,3 % на Индекса на тържищните цени, който отчита търговията на едро. Той е спаднал от 1.502 пункта на 1.421 пункта. Цената на яйцата през май е паднала с 20 процента до 0,19 лева за брой. Средномесечната цена на олиото е с 2,8 на сто по-висока в сравнение с април, като е достигнала до 2,65 лева за литър в края на месеца.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата - 33 процента, на фасула - със 17 процента. При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава лек ръст с около 2 - 5 на сто. Цените на млечните произведения намаляват на годишна база, съответно с 5 на сто за кашкавал "Витоша" и с 1.2 на сто на кравето сирене, а стойностите на кравето масло се доближават до нивото от 2011 година.

В началото на пролетта се наблюдава понижение на цените на оранжерийните краставици ( с 38,6 на сто) и на салатите (с 14,3 на сто).

При цените на оранжерийните домати, зелето, картофите и зрелия чесън има ръст на месечна база с около 10 процента.

Значително поскъпване през май спрямо април се наблюдава при ябълките - 30.5 на сто. Покачване на стойностите спрямо предходния месец има и при бананите (3 на сто) и цитрусовите плодове (6-14 на сто).

В сравнение с май 2011 г. се отчита ръст на цените на бананите и лимоните с 11-13 на сто. Значително поскъпване на годишна база има при оранжерийните домати (53 на сто), което се дължи на резкия скок на цената в началото на май 2012 г. На малко по-високо ниво в сравнение със същия месец на миналата година е цената на оранжерийните краставици - 4.4 процента. При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава спад на цените на годишна база, като най-силно изразен е този спад при цената на картофите, зрелия чесън и ябълките - около 30 - 50 на сто.

Поевтиняване на годишна база с около 10-15 на сто има при портокалите, зелето и зелената салата.