До 15 дни се очакват резултатите от проверките за качеството на храните, а след това ще бъдат набелязани и конкретни мерки за справяне с проблемите.

Това съобщи в Пловдив земеделският министър Валери Цветанов. Той припомни, че от началото на тази седмица контролните органи проверяват производители на храни от цялата страна.

„Макар бавно и мъчително, но качеството на българските земеделски продукти започва да нараства", заяви министър Цветанов.

Той съобщи още, че работна група от Националната ветеринарно-медицинска служба, съвместно с експерти от Комитета по стандартизация разработват конкретни изисквания от страна на държавата за етикетите на хранителните продукти.

Задължително е етикетите да описват точно съдържанието на дадения хранителен продукт, подчерта Валери Цветанов и уточни, че изискването важи и за големите търговски вериги.

В момента българският вътрешен пазар има голям проблем с дъмпинга на вносно свинско месо - каза още земеделският министър.
Той призна, че причина за това е ниският ДДС върху вносното свинско месо - налогът е е само 3 %.

20 милиона евро ще бъдат дадени за подпомагане на близо 14 хиляди овцевъди у нас, чиито стопанства са с минимум 20 животни.

До 28-ми февруари е срокът за подаването на документи за кандидатстване за тези субсидии. Очакванията са, че от тези средства ще бъдат усвоени между 14 и 16 милиона евро.

За първи път ще се субсидират и собственици на говедовъдни ферми - финансова помощ ще получат стопаните на всички ферми, в които се огглеждат над 5 животни, като помощта ще е на глава добитък.

Аграрното министерство е осигурило 2 милиона лева за субсидии за овче и биволско мляко, съобщи Валери Цветанов. По думите му, това е направено, тъй като биволовъдството у нас не е включено като линия за финансиране от програмите на Европейския съюз.

Министър Валери Цветанов съобщи, че само през 2008-ма година в сферата на българското земеделие са усвоени над 880 милиона лева под формата на европейски пари и национални доплащания.

Над 20% е ръстът в земеделието спрямо предходната 2007-ма година - отбеляза Валери Цветанов и подчерта, че основните приходи в БВП на България в момента са от земеделие.

В Пловдив земеделският министър откри 18-тото издание на международната селскостопанска изложба „АГРА 2009". В нея участват на 850 фирми от 37 държави.