Изминалият туристически сезон беше по-тежък от всички очаквания. Това заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, пред БНР.

Според нея в активната фаза на COVID кризата България е изглеждала като абсолютен шампион на европейската карта. Резултатите са били много обнадеждаващи по отношение на механизма за излизане от кризата с коронавируса.

В началото на летния сезон обаче, вероятно заради някои недостатъци и на информационната система, с която се работи, страната ни е попаднала в доста неблагоприятна ситуация поради някои решения на европейските страни, свързани с епидемичната обстановка, които са се отразили негативно на туризма.

Карастоянова отчете бавната реакцията на българските власти в преценката им за риска по отношение на туристическата индустрия.

"Ние видяхме едно истинско състезание на полето на дипломацията, на укрепване на партньорства, които очевидно са много ценни, стратегически между отделни държави. Като че ли България се забави или не успя да капитализира добрите резултати от гледна точка на факта, че много малко български граждани в сравнение с Италия, Франция, Испания бяха така силно засегнати."

Карастоянова вижда две насоки за укрепване на туристическия бизнес у нас.

Преди всичко туризмът да намери своето място през проекти, които са ясно дефинирани в националния план, който ще определи рамката за изразходване на антикризисните средства за COVID-19, както и за следващия програмен период.

Второ, необходима е промяна на модела за даване на туристически визи за Русия, Турция, Беларус, Украйна. В петък в Народното събрание ще се разглежда законопроект за такава промяна. Карастоянова призова депутатите за подкрепа на законопроекта, за да се засили конкурентоспособността на българската туристическа индустрия.