У нас констатирано огнище на болестта „заразен нодуларен дерматит" няма. Това уверяват от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

След констатирането на огнища на болестта в провинция Одрин, Република Турция, от агенцията са предприели необходимите мерки за контрол и превенция.

В състояние на повишена епизоотична готовност превантивно са въведени Областните дирекции по безопасност на храните в градовете Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

От агенцията подчертават, че ежеседмично се извършват клинични прегледи на едрите преживни животни, които се отглеждат в общините, граничещи с Турция и Гърция. Там е забранено провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни.

Кметовете на населените места също са информирани, както и лицата, отглеждащи едри преживни животни, за клиничните признаци на „заразния нодуларен дерматит".

От БАБХ напомнят мерките за биосигурност в обектите с едри преживни животни и задължението на стопаните ако се появи съмнение за заболяване или смъртност незабавно да бъде информиран официалният ветеринарен лекар.

За начините за извършване на дезинсекция, както и подходящите инсектициди се провеждат срещи с фермерите.

От Агенцията по храните успокояват, че заразният нодуларен дерматит не се предава от заболели животни на хора и не представлява опасност за човешкото здраве. Той обаче е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се с треска и изрив от възловидни образувания по кожата.

Болестта нанася големи икономически загуби вследствие на намален или изгубен млеконадой, вреди на качеството на кожата. Води и до други производствени загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите региони.

Предаването и разпространението на болестта основно става чрез комари, мухи и други насекоми и кърлежи. Друг начин на заразяване е контакт между здрави и болни животни. От БАБХ предупреждават, че източник на зараза могат да бъдат и заразени с вируса фуражи, водопои, оборудване, превозни средства и постеля.