Правителството удължи до 10 декември на календарната година срока за предоставяне на безлихвени заеми на общини, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков след края на заседанието на кабинета.

Това стана с промяна в ПМС 59/2011 за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по и тяхното възстановяване. С решението се осигурява максимално голям период от време за общините, бенефициенти по мерки 223, 226, 313, 321 и 322 от ПРСР, за получаване на безлихвени заеми за извършване на финалните плащания към изпълнителите по съответните проекти за реално извършени и допустими за финансово подпомагане дейности.

„Това е едно изключително важно решение, което позволява да се използват всички средства, отпуснати от Европейския съюз. То дава възможност над 50 общини да получат безлихвени кредити, за да завършат проектите си", каза проф. Греков. Разчетите на ДФ „Земеделие" сочат, че до края на годината при активност от общините могат да бъдат усвоени около 50 млн. лв.