Westinghouse Electric Company разширява офиса си в София в отговор на новите бизнес възможности и проекти в областта на ядрената енергетика в България, съобщи Money.bg.

В новия офис ще бъде базиран и Европейският център за компетенции за проектиране на системи за управление в ядрената енергетика. Центърът ще работи и осигурява инженерна подкрепа при реализацията на ключови проекти в Европа за модернизация на системи за управление (I&C Systems) и при реализацията на проекти за изграждане на нови ядрени мощности.

Разширяването на присъствието на компанията в България е подготовка за бъдещото развитие на проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй с реактор AP1000. Разширяването на дейността на Westinghouse в България ще даде възможност на доказани български специалисти да работят и по проекти на компанията в рамките на Европейския съюз.

Базирането на Европейския център за компетенции в София е резултат от оценката на компанията за високото ниво на професионализъм на българските ядрени специалисти и местните инженерингови фирми, имащи доказани технически познания и опит в областта на ядрената енергетика. Подборът на професионални кадри е един от съществените фактори при разработването на нови енергийни проекти в Европа.

„Центърът за компетенции в София е важна част от нашата стратегия за осигуряване на бързо и ефективно помощ и съдействие за клиентите и партньорите ни в Европа", каза Хавиер Гонзалес, вицепрезидент и управляващ директор на Westinghouse за Южна Европа.

Westinghouse има дългогодишно присъствие на българския пазар. Между 2001 г. и 2007 г., Westinghouse успешно заменя всички системи за управление, несвързани с безопасността на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

От 2009 г., инженерният екип на Westinghouse в България успешно е приключил или е в процес на реализация на множество големи проекти. През ноември 2013 г., Westinghouse подписа договор с АЕЦ Козлодуй ЕАД за модернизация на системите за управление на Спецкорпус 3 (СК-3) в АЕЦ Козлодуй. Договорът ще бъде пряко ръководен и изпълнен от Центъра за компетенции за системи за управление в София.