Въпреки високия брой заболели от коронавирус туристите от Украйна масово резервират хотели по Южното Черноморие. Туроператори по морето стартираха есенно-зимния сезон с посрещане на първите 15 гости в Бургас, съобщи БНТ.

Групата ще почива два дни в България и още толкова в Истанбул. Туристите признават, че не се страхуват да почиват у нас, въпреки увеличения брой заболели от коронавирус.

"Всички трябва да се научим да живеем с новия коронавирус. Как няма да дойда в България? Всяка година почивам тук, но този път идвам с малко закъснение. Не се страхувам от зараза, защото тук се спазват всички мерки", обяснява един от туристите.

За да компенсират загубите от летния сезон, туроператорите са акцентирали върху развитието на балнеологията и СПА туризма в Хисаря и Поморие.

"Това, което правим в момента, е да рекламираме България като целогодишна туристическа дестинация. Всички тези туристи, които дойдоха в България, са със задължителна медицинска застраховка с разширение за COVID", обясни туроператорът Мария Драпата.

Оказва се, че въведеното изискване от началото на месец октомври за задължителен PCR тест на всички украински туристи, е довело до масови анулации. По този начин цената за престоя им в България значително се оскъпява, тъй като тестът представлява 25% от общия тур.

"Последните публикации от СЗО са, че никой научно не е доказал, че хората, пътувайки, са много повече рискови от хората, които си стоят в собствения град и ходят в кафета, ресторанти и се срещат", поясняват туроператорът Иван Кирязов.

Предвид високия процент на безработни в морските общини след края на летния сезон, работещите в сектора се надяват да няма съкращения.

Туроператори ще предлагат и Коледно-новогодишни оферти на преференциални цени за чуждестранни туристи. Единствено затягането на противоепидемичните мерки е определящо за успешната им реализация през зимните месеци.