ТЕЦ Марица Американската корпорация “Ентърджи” получи от Държавната комисия за енергийно регулиране лиценз за 20 години за експлоатация на ВЕЦ “Марица Изток 3”. Лицензията ще влезе в сила след фианснсовото осигуряване на проекта.

В 7 часа тази сутрин в централата е произведен 100 милиардният киловатчаса електроенергия. Това количество енергия отговаря на нуждите на страната ни за 2 години и половина, съобщиха от централата.

Рекордното годишно производство е през 1987 година – 5.147 миларда киловат часа, а рекорден месец е януари, 2002 година, когато във ВЕЦ “Марица Изток 3” са добити над 19 милиона киловат часа електроенергия.

В края на миналия месец бордът на директорите на италианската компания “Енел продуционе” взе решение да партнира на “Ентърджи”.

В края на 2002 година бяха парафирани и финансовите споразумения с водещите кредитори на проекта. Основният е Европейската банка за възстановяване и развитие, която отпуска заем от 112 милиона евро. Оставащите 50 милина евро ще бъдат осигурени от водещи български банки.