Веселин Близнаков 2009 година е приемливият срок, в който първи блок на АЕЦ “Белене” може да започне работа. Това каза при откриването на международния семинар “Прогресивни подходи при изграждането на атомната електроцентрала “Белене” председателят на парламентарната комисия по енергетика Веселин Близнаков.

За втората атомна централа страната ни ще избере доказана вече технология, но такава, която ще може да работи през следващите 40 години, съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев.

Ние няма да се откажем от АЕЦ “Белене”, независимо от решението за съдбата на трети и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй”, допълни Веселин Близнаков.

Не трябва партньорската проверка на АЕЦ “Козлодуй” да се обвързва с изграждането на АЕЦ “Белене”. Това заяви от своя страна пред БНР председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев.

Той посочи, че ако се спази срокът 2006 година за 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, не може да се спази срокът 2006 г. да заработи блок на АЕЦ “Белене”. Това е технически и физически невъзможно, коментира Манчев.

Според него реалният срок за изграждането на втората атомна централа е 2015 година.