Богата реколта от рози берат тази пролет повечето производители в Розовата долина, споделят те и настояват за субсидии за производителите на етерично-маслената култура.

Тази година добивите са много по-добри от миналата и при нас всичко си е както трябва, коментира пред БТА Милена Радева, председател на земеделската кооперация в Сопот. Тя допълва обаче, че в някои карловски села се оплаквали, че заради ниските температури през нощта розовият цвят не разцъфвал нацяло. Ако дъждовете продължат и нощните температури се задържат ниски, в селата в полите на Стара планина има опасност от гниене на пъпките.

"При нас в с. Климент обаче е по-топло, защото сме в подножието на Средна гора и е завет", разказва Мано Манов, производител на рози в Карловския регион. Рано е да се каже какъв ще е средният добив от декар, но очакваме да е над 500 кг, допълни той.

Реколтата е много по-добра благодарение на топлата зима и дъждовната пролет, но за съжаление изкупната цена е много по-ниска - миналата година средно беше 3 лева, припомни Манов. В село Климент почти всяко семейство отглежда маслодайни рози върху нови масиви, създадени преди 4-5 години. По време на кампанията хората в селото предават общо над 300 килограма цвят. Но ако допреди дни фирмите са изкупували розите по 2,90 лв. за килограм, само за 24 часа те са свалили драстично цените и са предложили цена от 2,20 лв.

Веселин Ганчев, който има розоварна в Пловдив, признава, че изкупните цени са поне с 20 стотинки по-ниски от миналогодишните. С допълнителното им сваляне, според него, ставките ще се регулират в нормални граници. Иначе, ако фирмите продължават да купуват на тези високи цени, няма да им е рентабилно, смята Ганчев.

По думите му рандеманите не са добри - за производството на 1 кг розово масло трябват около 3 500 кг розов цвят. Така себестойността става 3500 кг. по 2,80 лв. - 9800 лева само за цвят, или 5025 евро, изчислява Ганчев. В същото време клиентите на розоварните - фирми от САЩ, Япония, Германия и Франция, по думите му не са склонни да плащат миналогодишните цени за розово масло от 6500-7000 евро за килограм. Те настоявали нивата да паднат поне с 500-1000 евро надолу. "Изправени сме пред опасността, ако произведем скъпоструваща продукция, да си я държим за нас или да продаваме на нулева печалба", смята Ганчев.

Производителите на розово масло трябва да се съобразяват и с конкурентите си от Турция. Тамошните розоварни се очаква да предложат масло под 6000 евро за килограм, казва Веселин Ганчев.

"Задължително трябва да бъде субсидирано производството и хората да знаят за какво работят и в какво влагат средствата си. Нормалната субсидия е 100 лв на декар. Така производителите на маслодайни рози ще бъдат подпомогнати за препарати, работна ръка, окопаване", разказва Мано Манов. Субсидия трябва да има, защото в момента ни плащат като за пасище - по схемата за единно плащане на площ, и нито стотинка повече, допълва Милена Радева, която отбелязва, че отдавна е загубила вяра, че обещаваните субсидии ще се случат някой ден.