Занаятчийско обучение Регионални центрове за занаятчийско обучение ще бъдат разкрити в Априлци, Габрово и Монтана. Това предвижда проект по Националния план за действие по заетостта през 2005 година, който беше приет от правителството.

Проектът е насочен към дългосрочно безработни млади хора без образование и квалификация, младежи в неравностойно положение или изведени от социални институции.

Предвижда се те първо да бъдат обучени, а след това да чиракуват в осигурените за целта работни места в градовете Габрово (50 младежи), Монтана (30 младежи) и Априлци (100 младежи).

За целта ще бъдат подбрани обучаващите специалисти, занаятчийските предприятия и майстори като наставници за чиракуването.
Младите хора ще имат и възможността да придобият степента “калфа” след полагане на съответен изпит.

По време на курсовете за професионално обучение те ще имат право на стипендия, ще се поемат транспортните и квартирните им разходи. За подготовката им ще бъдат осигурени 3, 6, 9 и 12-месечни модули за обучение.

По време на чиракуването младежите ще бъдат наети по трудово правоотношение и ще получават възнаграждения съгласно Кодекса на труда.

Проектът предвижда и извършването на ремонт на съществуващи сгради и общежития в трите града, както и оборудването на учебни зали и работилници. Необходимите средства за осъществяването на проекта са 287 440 лв., от които 242 440 лв. са осигурени от държавния бюджет.