АЕЦ Ако някой се надява, че партньорската проверка ще бъде за преоценка на състоянието на блокове 3 и 4 на АЕЦ-Козлодуй, просто лъже. Аз не знам защо хората се надяват на тази партньорска проверка на АЕЦ-Козлодуй за удължаване на срока за експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй. Тя няма да бъде техническа, тя изпусна влака да бъде техническа още преди шест месеца, заяви Емил Вапирев, председател на Агенцията за ядрено регулиране, цитиран от Дарик Радио.

Той обясни, че техническа проверка се готви от 9 месеца до година, пише се пакет предварителна информация, което отнема 4-5 месеца и се изпраща за отговори на въпросите, така че проверката идва с 95% написан материал.

Фактически работната група по ядрена безопасност ще проследи ангажиментите, които е поела България за модернизация на реакторите и ангажиментите за извеждане от експлоатация.

Емил Вапирев коментира идеята на бившия директор на АЕЦ-Козлодуй за даването на 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй на концесия срещу задължението на концесионера да поеме разходите по извеждането от експлоатация, с думите, че законът не забранява това.

Ако блоковете станат на практика частни, те може да избегнат вземането на политическо решение за затварянето им, тъй като държавата, ако желае да ги затвори, трябва да плати огромно обезщетение. Има вече такава практика в Холандия, където държавата се е отказала от затварянето на блоковете в тамошната централа Борселе.