Българските зърнопроизводители ще реализират трудно продукцията си от тазгодишната реколта въпреки продължаващите отчасти ограничения за внос на зърно от Украйна. Това каза пред бТВ Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Причината - изключително ниските цени на международните пазари. "Например отдавна не бяхме виждали цени от 200 долара на борсата в Чикаго. Причините са големия експортен потенциал на Русия, много добрата реколта в Европа."

Думите на Владимир Иванов се потвърждават и от седмичния анализ на експертите на Софийската стокова борса.

Маслодайният слънчоглед се продава на 770 лева за тон, но търсене на тази цена е нямало. Сделки са сключени предимно за фуражната пшеница и то на минималните цени на предлаганото - 320 лв. за тон, при предлагане от 450 до 320 лв.

Фуражен ечемик се предлага от 330 до 300 лева за тон, купувачите бяха готови да платят 300 лева за тон и на тази цена се реализираха сделки.

Котировките "продава" за хлебна пшеница са на 532 лева за тон, купувачите обаче не са готови да плащат повече от 300 лева за тон, доставено до купувач.

По думите на Иванов мярката за продължаване с известно време на забраната за внос на украинско зърно няма да даде положителен ефект, а напротив - ограничава свободния пазар и ни връща в годините на плановата икономика. Проблемът с украинския внос са някои нелоялни практики, тъй като не следва продукция, произведена не според всички изисквания, които трябва да изпълняват българските и европейски производители, да влезе на пазара.

А ако се стигне до забрана на вноса на плодове и зеленчуци от чужбина, цените у нас щели да скочат значително. "Това са желания от миналото, да няма конкурентна борба. Трябва да станем по-ефективни, по конкурентоспособни, а не да бягаме от конкурентна борба", заяви Иванов и даде пример - кооперирането между няколко производители води до сериозно повишаване на ефективността. Освен това - науката в селското стопанство е от първостепенно значение.

Земеделци искат забрана за внос от Украйна на всякаква земеделска продукция

Земеделци искат забрана за внос от Украйна на всякаква земеделска продукция

Меморандумът между земеделците и властта не удовлетворявал напълно искането им