правосъдие Тричленен състав на Върховния административен съд даде ход на делото по жалбата на Вива Венчърс срещу решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, с което холдингът беше отхвърлен като купувач на 65% от капитала на БТК.

Дарик радио съобщи, че заседанието по делото е продължило повече от три часа. Съдът даде ход на делото по допустимост, защото според взетото решение на Конституционния съд от 18 април тази година, решенията на Надзорния съвет на агенцията подлежат на обжалване по Закона за ВАС.

Бяха изслушани адвокатите на двете страни по делото. Съдиите подробно разпитаха по всички точки от решението на Надзора, с което Вива Венчърс бяха отхвърлени. Най-добре мотивирани бяха отговорите по въпроса за разпределянето на инвестициите.

Прокурорът по делото заяви, че актът на Надзорния съвет изцяло е съобразен със Закона за приватизация и жалбата на Вива Венчърс трябва да бъде отхвърлена като неоснователна в частта, в която не се одобрява австрийският холдинг като купувач на БТК.

Втората част на решението на Надзорния съвет, с което се препоръчват преговори с втория класиран в приватизационната процедура, е вътрешноведомствено решение, което не засяга интересите на Вива Венчърс, каза още прокурорът.

ВАС ще излезе с решение по делото в 30-дневен срок, заяви съдия Стефка Стоева.