Очаквам през 2004 година националната морската стратегия да е готова и да започне да се изпълнява още по време на мандата на това правителство. Това заяви във Варна министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев по време на общественото обсъждане на морската стратегия.

На проявата присъстваха още заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова, варненски депутати и представители на морския бизнес в града, съобщава Днес+.

Морска стратегия ще има, с това ние изпълняваме предизборната си кампания, посочи още Василев.

Документът е изработен от специалисти и експерти в Министерството на транспорта и съобщенията. В него е включена визия за развитието на корабостроенето, коробаремонта, корабоплаването, пристанищата, развитието на морския и речен туризъм, ролята на ВМС и други. Морската стратегия ще претърпи промени и ще отпаднат текстовете, които са стари, посочи още министър Василев.

Според председателя на Варненската морска камара Румен Несторов, голяма част от стратегията е описание на жаргона, който се употребява ежедневно в морските среди, и ако бъдат премахнати описанията, документът ще падне наполовина.

Вицепремиерът Николай Василев заяви още, че очаква още следващия месец да бъде приет Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

По повод стартиралата процедура за създаване на смесено дружество между БМФ и чуждестранен инвеститор, който ще получи 75% от Варненска корабостроителница, Василев посочи, че оферти все още не са постъпили, но срокът продължава да тече.

През октомври се очаква да бъде пуснат на вода и новият кораб “Доли”. Вицепремиерът заяви, че е получил предложенията за ново име на кораба и е направил своя избор, но отказа да го оповести.