Eau de vie de bière, дестилатна спиртна напитка от йерусалимски артишок, Pastis, дестилиран anis, Väkevä glögi - тези думи може и да звучат странно, но те са част от категориите, разписани в Закона за виното и спиртните напитки, приет на първо четене от НС.

От 102 гласували, „за" бяха 75, „против" 3, 24 „въздържал се".

Проектът на Закона за виното и спиртните напитки (ЗВСН) ще регулира цялата материя, която в момента е регламентирана в голям брой подзаконови нормативни актове.

Целта на новия законопроект е да се въведат измененията от европейското право след реформата в областта на сектор „Вино", както и измененията, направени в областта на сектора, свързан със спиртните напитки.

С приемането на проекта на ЗВСН ще се гарантира безпрепятственото провеждане на политиката в лозаро-винарския сектор, производственият потенциал и контролът по спазването й.

Предвид натрупания опит е целесъобразно основно да се промени режимът, прилаган по отношение на лозаро-винарския сектор, с оглед повишаване конкурентоспособността на винопроизводителите, възвръщане на старите пазари и спечелване на  нови в рамките на територията на България и навсякъде по света.

Целта на закона е да създаване на лозаро-винарски режим, основаващ се на ясни, прости и ефикасни правила, осигуряващи равновесие между търсенето и предлагането.

Друга основна цел е постигане на по-висока степен на контрол и защита на потребителите, предотвратяване на измамни практики и постигане на прозрачност на пазара и честна конкуренция при производството на спиртни напитки, гроздо- и винопроизводството.

Предвидените санкциите в административнонаказателните разпоредби са съобразени изцяло с възможностите на производителите, за да се постигне превъзпитание и превенция с цел събираемост и защита на потребителите.

Законопроектът е изцяло хармонизиран с правото на Европейския съюз.