Представители на животновъдите дадоха пресконференция, на която се заканиха да протестират отново, още преди изборите, ако правителството не изпълни ангажиментите си към тях до 10 май.

Шест месеца, след като животновъдите се споразумяха с правителството за националните доплащания за глава добитък, днес те отново се заканват да протестират. Въпреки подписаното споразумение с министрите на земеделието Димитър Греков и на финансите Петър Чобанов, днес, по думите на представителите на браншовите организации, правителството не си изпълнява поетите ангажименти.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов посочи, че много голяма част от точките в споразумението не се изпълняват от правителството.

Днес животновъдите са се обърнали към Министерството на земеделието и храните, за да кажат каква допълнителна помощ страната ни е поискала по европейските програми. "Те не можаха да отговорят, защото от две години няма такава - 2 години няма искане за допълнителна помощ:", заяви Синапов.

Животновъдите не желаят да висят на "издъдения национален бюджет". Те за пореден път декларираха желанието си да усвояват европейски средства.

"Нека националните средства да останат за нашите социалнослаби и за пенсионерите", призова Синапов.

Според животновъдите споразумението им с правителството по държавната помощ за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основни стада "de minimis" са заложени 15-20 млн. лева. Животновъдите намират сумата за нищожна, в сравнение с парите, които европейските им колеги от други страни взимат. Синапов акцентира, че Европейската комисия дава възможност всеки един български стопанин да усвои до края на годината до 30 000 евро.

Само преди няколко дни управляващите обявиха, че ще ни дадат 11 млн. лева. За сравнение, в споразумението, им били обещани 15 млн. лева. По този начин, управляващите не само, че не са положили усилия да достигнат максимума на средствата, но са нарушили и обещания минимум.Това означавало, че на една овца-майка се полагат 4 лева, на една крава 25-28 лева. Синапов призова всички свои колеги животновъди да не подписват договори, защото са работещи хора, а това е една "социално слаба помощ".

Синапов се закани, че точно преди изборите, животновъдите ще притиснат управляващите и ще им покаже, че повече не може така.

Боряна Дочева, представител на Асоциация "Тракия-Милк" - Пловдив продължи в духа, в който започна Синапов. Тя обясни, че животновъдството е бизнес, който се гради на базата на сигурността и за животновъдите това споразумение е било тяхната сигурност. То обаче очевидно е останало само на лист хартия.

Не остана равнодушен и представителя на Националния говедовъден съюз Димитър Зоров. През 2014 година бюджетът ще е по-голям от 2013 година, но с една особена подробност. Според Зоров отраслите "Овцевъдство", "Говедовъдство" нищо повече няма да вземат на глава животно. Борбата щяла да бъде за запазването на старата ставка.

Според Зоров са им „пришили" помощи, които са давани, но не са се числяли към бюджета на жвотновъдството. Например - хуманно отношение към птиците, хуманно отношение към свинете - това са общо 50 млн. лева. "Ние не сме мародери, но искаме да получим поне 70% от онова, което получават останалите фермери в ЕС", заяви Зоров.

Животновъдите искат да бъдат конкурентоспособни на колегите си в Европа, иначе бизнесът им е обречен, тъй като животните намаляват от година на година.

Една-единствена точка е изпълнена - платени са навреме европейските субсидии, които и предходните години се плащаха, обявиха земеделците.

Животновъдите обвиняват зам.-министъра на земеделието Бюрхан Абазов. "Ако е сложна политическала конюктура, да я разплетат по някакъв начин", заяви Зоров. От всички срещи, на които животновъдите са пожелали присъствието на министър Абазов, той не е дошъл нито веднъж за 5 месеца. Не е дошъл и на днешната.

Като представител на Регионалната животновъдна асоциация - Сливен, Янка Попова заяви, че хората по места са наистина обезверени от липсата на политика и стратегия в сектора. Тя открива имитация на работа и популизъм, но констатира, че от години нито едно допълнително евро не е влязло в сектора и не е усетено от животновъдите там. "Ние сме никъде - нито в европейското подпомагане, нито в националното", заяви Попова.

Сребрин Илиев, представител на пчеларската общност, заяви подкрепа към сектора "Животновъдство".  Според него няма по-сладка корупция от тази в сектора им. Той обърна внимание, че на макрониво нещата са много страшни.

"В момента българските общини поголовно разпродават общинската си зем, без никой да може да регулира този процес", заяви Илиев. Той е възмутен, тъй като земята не е на общините, а на общността.

Илиев даде пример с Община Тополовград, която в момента провеждала търг за 19 000 декара земеделска земя, при 150 лева на декар. По подобен начин се разпродава и земята в Община Съединение, само че там става въпрос за 1200 декара "маломерни земи", които обаче представляват 4 масива. Най-голямата наглост на вносителя на предложението според Илиев е идеята с парите да бъде изградено депо за животински отпадъци.

Представителят на пчеларската общност е възмутен как сумата от 2 800 000 лева ще бъде вложена в това, след като животни няма да има.

Животновъдите поясниха, че не е ясно какво ще се случва и със средствата за профилактични прегледи. Не се знае нито кой ще плаща 40% от средствата за марките на животните, кой ще плаща вкарването им в системата, нито как ще се изплащат ваксините. Фермерите изпитвали притеснения и за кредитите си.

Представителите на животновъдите са категорични, че всички браншови организации са обединени и дадоха срок на управляващите до 10 май да изпълнят поетите ангажиментите си към животновъдите, съгласно подписаното споразумение.

Те дори вметнаха, че искат министърът на земеделието Димитър Греков да освободи от поста на заместник-министър на земеделието Бюрхан Абазов.