Правителството увеличи капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД (ПКНБА-БГ). Това става посредством парична вноска от 100 000 лв. и непарична вноска, съобщават от Министерския съвет.

От „Дондуков 1" уточняват, че средствата са необходими на проектната компания, за да покрие бъдещи съдебни разноски, за изпълнение на договорни задължения, както и за издръжка на дружеството.

От съобщението става ясно, че паричната вноска се осигурява с постановление на Министерския съвет. С него са одобрени промени по бюджета на финансовото министерство за тази година в частта финансиране на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 100 000 лв. за придобиване на акции от държавата във връзка с увеличаване капитала на ПКНБА-БГ.

Посочва се още, че непаричната вноска представлява частно държавно вземане срещу ПКНБА-БГ. То съставлява главница в размер на 5 558 012 лв. и лихва към 31 декември миналата година в размер на 3 386 888 лева. От правителството уточняват, че то ще бъде оценено по реда на чл.72, ал.2 от Търговския закон преди неговото апортиране в капитала на дружеството.

От „Дондуков 1" припомнят, че 12 март 2013 г. Народното събрание прие Закон за денонсиране на Споразумението между правителствата на Руската федерация, на Република България и на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис. С него България се оттегля от проекта „Нефтопровод Бургас - Александруполис".

Като следваща стъпка се очаква „Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД да предприеме действия по прекратяването на международната проектна компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.", Амстердам, Холандия. Правителството очаква да се започне съдебно производство пред холандския търговски съд, предвид отказа на останалите акционери за приемане на решение за доброволна ликвидация на дружеството.