В подстанция Ернестиново на границата между Хърватска, Сърбия и Черна гора и Унгария беше отбелязано официално началото на свободната търговия на електроенергия на европейския континент, съобщиха от Министерството на транспорта.

На 10 октомври 2004 г. бе възстановена единната работа на двете синхронни зони на Обединената европейска електроенергийна мрежа.
Първа и втора синхронна зона на UCTE (Организацията на операторите на електропреносните системи в Европа - Union for Coordination of Transmission of Electricicty) се обособиха през 1991 г. в резултат на военните събития в бивша Югославия.
Във втора синхронна зона на UCTE работеха Албания, България, Македония, Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора.

За да бъде възстановена синхронната работа между двете зони, беше изградена необходимата основна преносна инфраструктура в Република Хърватска и в Босна и Херцеговина – подстанции Ернестиново и Жерявинец с прилежащите към тях електропроводи в Република Хърватска, електропроводи Углевик-Ернестиново и Сараево-Мостар, както и т. нар “Адриатическа връзка” Мостар-Гачко (вкл. подстанции) в Босна и Херцеговина.

Днес в Ернестиново беше отбелязано успешното приключване на едномесечните изпитания за работа в синхронен режим на електроенергийните системи в Европа. От 1 ноември търговският обмен на електроенергия между бившите две зони е разрешен.

Това е най-значимото събитие за общоевропейския енергиен пазар през последните десет години, тъй като осигурява техническа възможност за свободна търговия с електроенергия от Полша до Испания и от България до Белгия, заяви президентът на Асамблеята на UCTE Мартин Фукс.

На практика днес беше официално отбелязано създаването на втората по големина синхронна зона в света – тази на обединена Европа.
По-важното е, че са установени единни и валидни за всички участници правила за търговия в рамките на това обединение, отбеляза заместник-министърът на енергетиката и енергийните ресурси на България Ангел Минев.

Заедно с него в Хърватска е и изпълнителният директор на НЕК ЕАД Васил Анастасов.
Преди време той заяви пред журналисти, че възстановяването на синхронната работа и обединяването на съществувалите доскоро две зони на UCTE открива пред Националната електрическа компания възможности да търгува на европейските борси за електроенергия и разширява възможностите на България за пренос и износ на електроенергия в цяла Европа.