Синдикалната федерация на служителите на МВР изрази възмущението си от обстоятелството, че на проведената вчера кръгла маса, посветена на обсъждането на законопроекта за Закон за МВР, че народни представители така и не са се появили, въпреки отправената им покана.

Законът за МВР в голяма степен регулира реда и условията, при които се произвежда и предоставя на обществото и гражданите продуктът „сигурност", изтъкнаха служителите на реда.
Те подчертаха, че участие в кръглата маса вчера са взели всички заинтересовани страни, с изключение на депутатите, чиито места до последно са останали празни.

Служителите на реда не скриха недоумението си от това поради факта, че отказа на депутати да присъстват става факт в ден, в който НС не провежда пленарно заседание.

Поради тази причина Синдикалната федерацията на служителите в МВР нарече действията на народните представители „арогантни" и изрази съмнения относно прозрачността по обсъжданията и приемането на новия закон.

На кръглата маса синдикатите и представители на гражданското общество се обединиха около тезата, че законопроектът за Закон за МВР е важен и трябва да бъде обсъден публично и прозрачно.

Във връзка с мълчанието на управляващите, до края на април 2014 година синдикатът ще проведе извънредно заседание, на което ще вземе решение за действия в отговор на отложеното повече от половин година.

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация в МВР. Нейни членове са полицаи, пожарникари, спасители, преподаватели в Академията на МВР и  лица работещи по трудово правоотношение.

В момента в СФСМВР членуват над 5 300 служители на МВР и Федерацията официално представлява приблизително 10% от общия брой на заети лица във всички направления на дейност на МВР.