Милен ВелчевВ Министерство на финансите министър Милен Велчев и неговият заместник Гати Ал Джебури представиха първия одобрен инвестиционен проект, при който се прилага специалната схема за начисляване на ДДС при внос на стоки.

Първото предприятие, което получава разрешение за облeкчението, е "Софиямет", което притежава активите на Комбината за цветни метали на гара "Искър" и сега е част от гръцки консорциум. Чрез данъчното облекчение предприятието ще внесе машини за 35 милиона евро, съобщи директорът на фирмата Антон Петров и допълни, че този проект предвижда изцяло реконструиране и обновяване на производството на бившия комбинат.

След инвестицията, от 30 000 тона годишет капацитет, който никога не е бил достиган реално, заводът ще заработи със 120 000 тона годишен капацитет, каза още Петров.

Министърът на финансите съобщи, че пред ведомството са представени още три инвестициоинни проекта, в които се искат данъчни облекчения.

Одобрението на проектите обаче зависи от редица условия, обясни заместник-финансовият министър. Проектът трябва да продължава до 2 години, размерът на инвестициите да е над 10 милиона лева и да се откриват над 50 нови работни места. Ощетяване за бюджета няма, подчерта Гати Ал Джебури.

Промените в ЗДДС, влезли в сила от 1 януари 2003 година, предвиждат специална схема за начисляване на ДДС при внос на стоки, свързани с инвестиционни проекти. Целта е подобряване на инвестиционния климат чрез създаването на възможност да се освободят оборотни средства на инвеститорите.

Вносителят ще начислява сам данъка по вноса, като в същия данъчен период ще има право на данъчен кредит за сумата на начисления данък. От схемата могат да се възползват регистрирани по ЗДДС лица, които нямат непогасени данъчни задължения и реализират инвестиционен проект, одобрен от министъра на финансите.