През юни общият показател на бизнес климата се понижава с 1 пункт спрямо равнището си от предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятния бизнес климат в промишлеността и в сектора на услугите, съобщават от Националния статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" спада с 1,8 пункта в сравнение с май поради по-резервираните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, а в очакванията за бизнес състоянието и дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава известен оптимизъм, който обаче е по-умерен в сравнение с предходната анкета.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните фактори, посочвани от предприятията като пречка за развитието на бизнеса им.

По отношение на продажните цени в промишлеността по-голямата част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 4 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, остава несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на отрицателното му влияние. На второ и трето място са факторите "конкуренция в бранша" и "финансови проблеми". Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" остава приблизително на равнището си от предходния месец. Оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и прогнозите им за развитието на техния бизнес през следващите шест месеца остават благоприятни. Същевременно и очакванията им за обема на продажбите, и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните фактори, затрудняващи дейността в бранша, продължават да са несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, като през последния месец анкетата регистрира намаление на негативното въздействие на първия фактор. По отношение на продажните цени в отрасъла очакванията на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 5.6 пункта в сравнение с май поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията им през следващите три месеца са по-резервирани. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от конкуренцията в бранша. Относно продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.