Снимка БТВ В края на месеца кабинетът ще вземе решение за внос на 100 000 тона пшеница от САЩ, на цена от 115 долара за тон. Това заяви пред bTV заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. Според него така ще бъде балансирана цената на зърното у нас.

Сделката за вноса на пшеница от Съединените щати се обсъжда още от май и вероятно в края на август ще бъде финализирана.

Според Боев, сега трябва да се подпомагат не зърнопроизводителите, а хлебопроизводителите и животновъдите. "Ние ще направим необходимото да освободим част от стоковия фонд от зърно и да го насочим към животновъдите, хлебарите и мелничарите", посочи Бойко Боев.

От тазгодишната реколта са прибрани 2 200 000 тона зърно. Само 27 на сто от тях е фуражна пшеница, съобщи Боев.

В момента сделки с фуражна пшеница няма, допълни изпълнителният директор на Софийската стокова борса Христо Миленков. Преди седмица там зърното се е предлагало на цена 250- 260 лева за тон.

И мелничарите, и големите потребители избягват да правят големи закупки, тъй като и те нямат яснота за цената", каза Миленков.

Държавата вече е взела мерки, като е ограничила износа на зърно от страната. Освен това, чрез фонд "Земеделие" са заделени 28 милиона лева, с които да бъдат подкрепени земеделските производители за есенната кампания. 20 милиона от тях са чистата субсидия, уточни заместник- аграрният министър.